Joga kā neatņemama hokejistu treniņu sastāvdaļa – stāsta Ieva Stocka.
24/09/2024
Joga kā neatņemama hokejistu treniņu sastāvdaļa – stāsta Ieva Stocka.

Ieva Stocka, sporta jogas trenere, jau otro sezonu pasniedz jogas nodarbības HK “Kurbads” hokejistiem. Šīs nodarbības ir kļuvušas par neatņemamu komandas treniņu sastāvdaļu, un hokejisti ir ieguvuši daudz vairāk nekā tikai fizisku elastību un spēku. Ieva stāsta par to, kā joga palīdz sportistiem gan fiziski, gan mentāli, uzlabojot viņu sniegumu uz ledus un ikdienas dzīvē.

 

“Ir bieži jāatbild uz jautājumu – kāpēc hokejistiem ir nepieciešama joga?” – sāk Ieva. “Būtībā viss sākas ar kustību izpratni. Joga sniedz iespēju labāk apzināt savu ķermeni visās plaknēs un kontrolēt to dažādās situācijās. Treniņu laikā mēs rūpīgi sekojam līdzi katra spēlētāja kustību amplitūdai un koordinācijai. Mans uzdevums ir palīdzēt viņiem to palielināt, lai hokeja laukumā viņi varētu rīkoties ātri un precīzi, pat neparedzētās situācijās.”

 

Hokejs ir ļoti dinamisks sporta veids, kur reakcija, ātrums un ķermeņa kontrole ir izšķiroša. “Piemēram, kritiena brīdī vai straujās reakcijas kustībās joga palīdz ķermenim atcerēties, kur un kādus muskuļus aktivizēt, kā arī kā atslogot lieko spriedzi. Tas ir izšķiroši svarīgi, lai spēlētāji spētu izturēt gan fiziskos, gan psiholoģiskos izaicinājumus,” skaidro Ieva.

 

Joga nav tikai par fizisko ķermeni, tā ietver arī emocionālo un mentālo aspektu. “Hokejā komandas saliedētība ir ļoti svarīga. Mēs bieži runājam par to, kā viens otram palīdzēt un cienīt vienam otru gan laukumā, gan ārpus tā. Joga palīdz viņiem saprast sevi un komandas biedrus dziļākā līmenī,” saka Ieva. “Komandā ir gan iekšējie faktori – attiecības ar treneri un komandas biedriem –, gan ārējie, piemēram, ģimenes un apkārtējās vides ietekme. Joga palīdz sakārtot šos faktorus, dodot emocionālo līdzsvaru un stabilitāti.”

 

Veselība ir vēl viens nozīmīgs aspekts, par kuru Ieva runā. “Hokejs ir sporta veids, kurā bieži tiek izmantota tikai viena ķermeņa puse, kas var radīt asimetriju. Joga palīdz balansēt ķermeni, panākt simetriju un līdzsvaru. Mūsu mērķis ir, lai ķermenis būtu spēcīgs, elastīgs un vienmērīgi attīstīts – tas ir būtiski ne tikai uz ledus, bet arī ikdienas dzīvē.”

 

Ieva Stocka un HK “Kurbads” ir radījuši efektīvu un unikālu pieeju, kurā joga kļūst par svarīgu elementu sportistu attīstībā. Gan komandas saliedētība, gan individuālā izaugsme notiek caur jogu, kas veicina harmoniju starp ķermeni un prātu – gan sporta zālē, gan uz ledus.

Dalies ar rakstu
HK Kurbads soc tīklos
Atbalstītāji
Ģenerālsponsors
Atbalstītāji